Familieopstellingen Schijndel (Meierijstad)

Zit je niet lekker in je vel? Loop je steeds tegen dezelfde patronen aan in je leven? Heb je te maken met angsten of onbestemde gevoelens, heb je moeite met het aangaan en onderhouden van relaties of heb je onverklaarbare klachten? In deze en andere gevallen kan een familieopstelling je verder helpen. Als holistisch coach-counselor verzorg ik, Lotte van der Heijden, familieopstellingen in Schijndel (Meierijstad) en omgeving.

 

Waarom een familie-opstelling?

Als mens ben je onderdeel van allerlei systemen: je bent misschien ergens in loondienst, waar je onderdeel bent van een bedrijf of organisatie. Je bent misschien onderdeel van een sportteam én je bent natuurlijk onderdeel van jouw familie. Je familie heb je al vanaf je vroegste jeugd en deze speelt dan ook een grote rol in je leven. Je ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes en een breed scala aan voorouders, vormen als het ware de blauwdruk van jouw leven. Hoewel je je er waarschijnlijk niet bewust van bent, hebben zij allemaal invloed op jouw overtuigingen, gedachten, patronen en gevoelens. Zelfs de gebeurtenissen die generaties geleden hebben plaatsgevonden in je familie, kunnen jou nu nog uit balans brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oorlog, misbruik, criminaliteit, abortus, uitbuiting, miskraam, emigratie, echtscheiding of het vroegtijdige overlijden van familieleden. Al dit soort dingen kunnen onzichtbaar en onbewust doorwerken in de familie. Ze openbaren zich vaak in patronen die jij bij je draagt en verstoringen waar je last van hebt (verstrikkingen). Maar hoe kun je daaraan werken als je niet weet wat die onderliggende verstoringen zijn? Door middel van familieopstellingen openbaren we deze patronen. Familieopstellingen kunnen je dus helpen om allerlei verschillende klachten en patronen te verklaren. Bovendien kunnen familieopstellingen je helpen om deze patronen te doorbreken: als je een verandering aanbrengt in de opstelling, verandert de energie in die opstelling en daarmee ook in het familiesysteem. Dit is vaak de start van een helingsproces.

Zoals patronen in je familiesysteem door kunnen werken, zo kunnen patronen ook in je werk, vriendengroep, relatie of andere systemen doorwerken. Ook in dat soort situaties en systemen kunnen opstellingen helpend zijn.

Wat is een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling brengen we letterlijk jouw familiesysteem of ander systeem in beeld. Dit kan via tafelopstellingen (poppetjes, andere houten figuren en voorwerpen op tafel) of via vloerankers in de ruimte. Zij representeren jouw familie: ze stellen je familieleden voor. Zo is er een poppetje, voorwerp of anker voor je vader, moeder, broers en zussen, je opa en oma, partner (als je die hebt) en eventuele kinderen. Ook kunnen de figuren binnen een familieopstelling iets anders vertegenwoordigen: een concept zoals ‘leven’, ‘acceptatie’ of ‘het geloof’. De poppetjes, voorwerpen of ankers zet jij vervolgens in een bepaalde opstelling, die past bij jouw gevoelens rondom het (familie)systeem waar je deel van uitmaakt. Op die manier openbaart de familieopstelling een energetisch krachtenveld, dat zichtbaar wordt met behulp van de opgestelde poppetjes en figuren. Een familie opstelling laat vaak verrassend zien hoe de werkelijke verhoudingen en onderliggende patronen in jouw familie-systeem zijn.

Wat kost een familieopstelling?

Als holistisch coach-counselor bied ik familieopstellingen als onderdeel van mijn coaching sessies. De kosten voor een enkele sessie bedragen €70,-, maar vaak werken familieopstellingen beter in een bredere context van meerdere coaching sessies, met of zonder familieopstellingen. De kosten van familieopstellingen worden vaak vergoed door je verzekering. Om hier zeker van te zijn, adviseer ik je dit na te vragen bij je verzekeraar.

Familieopstelling voor doven en slechthorenden

Ben je slechthorend of doof en wil je gebruikmaken van een familieopstelling in gebarentaal? Ook dan kun je bij mij terecht! Door mijn jarenlange ervaring in het dovenonderwijs aan jongeren heb ik kennis van de Nederlandse Gebarentaal. Hoewel ik niet het niveau heb van een tolk NGT, ben ik vaardig genoeg om dit tijdens de sessies in te zetten. Samen kijken we wat er nodig is tijdens het opstellen van de familieopstelling: NGT, NmG, schrijven, liplezen, vingerspelling… ik help je graag verder!

Ook een familieopstelling in Schijndel (Meierijstad)?

Woon je in Meierijstad en ben je benieuwd wat een familieopstelling voor jou kan betekenen? Je bent bij mij van harte welkom! Vanuit mijn eigen praktijk in het centrum van Schijndel, help ik mensen uit Meierijstad (Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch, Eerde, Zijtaart, Olland, Erp, Nijnsel, Boerdonk, Keldonk, Boskant, Mariaheide) én daarbuiten (Boxtel, Sint-Michielsgestel, ‘s-Hertogenbosch). Neem gerust contact met mij op voor meer informatie!

 

 

Lotte van der Heijden

E: lotte@lottevanderheijden.nl

T: 06-24893890

Deken Baekersstraat 51

5482 JD Schijndel

KVK: 82562660